ODONTOPEDIATRIA

L' EFECTE DALIA

Zona Clients

Dalia us ofereix de forma totalment
gratuïta el seguiment de la salut
dental dels vostres fills, d'entre 3 y 6
anys planificant visites periòdiques.

L’odontopediatria és l’especialitat que s’encarrega de vetllar per la bona salut bucodental dels més petits des de les primeres setmanes, quan encara no hi ha dentició, fins al desenvolupament complet del paladar i les vies respiratòries superiors, que culminen amb l’aparició de la primera dentadura provisional i, posteriorment, la definitiva.

 

Segons l’etapa del creixement en la qual es trobin els nostres fills, caldrà establir pautes de visites de tractament preventiu per observar el creixement general de la boca i evitar possibles complicacions en la salut bucodental dels vostres fills des del primer moment.

2
3
Planifiquem visites periòdiques d’odontologia infantil preventiva a nens d’entre 3 i 6 anys de manera totalment gratuïta. Ens comprometem a no col·locar cap aparell en nens o adolescents si no és el moment oportú. Si teniu qualsevol dubte sobre el tractament, deixeu-vos aconsellar pel nostre equip d’odontòlegs, que determinaran quin és el tractament que millor s’ajusta a les vostres necessitats.
Primera etapa
De 6 a 36 mesos Segona etapa
De 3 a 6 anys Tercera etapa
De 6 a 8 anys

El naixement de les primeres peces dentals és un moment important en la vida del nadó, ja que suposa l’inici de la formació de la dentadura temporal, la dentició que comunament anomenem de llet.

 

Aquesta etapa es caracteritza per la presència intermitent de molèsties i dolor, pel que és convenient fer un seguiment de la primera dentició i començar a educar el nen en els hàbits d'higiene bucodental.

Un cop ja s'ha completat la primera dentició, aproximadament a tres anys, ja és possible comprovar existència de possibles problemes de masticació o deglució.

 

Aquesta és l’edat idònia per inculcar-los els hàbits d’higiene dental que acompanyaran durant tota la seva vida.

A partir dels sis anys, els nens canvien les primeres peces dentàries i és el moment adequat perquè l’odontopediatra comenci a estudiar la morfologia bucal per preveure possibles problemes posteriors.

 

En el cas que les noves peces estiguin mal col·locades, és necessari elaborar un estudi ortodòntic que determini el millor tractament a seguir quan sigui el moment més encertat.

 

 

Quarta etapa
A partir dels 10 anys

Quan els nens i les nenes canvien els molars de llet pels molars definitius és el moment que considerem que la dentadura és ja pràcticament definitiva.

 

En aquesta fase és imprescindible fer un seguiment de la salut oral en general i, si és necessari, començar amb l'ortodòncia interceptiva o funcional per corregir problemes de col·locació i garantir la correcta alineació de les peces dentals.

La freqüència amb la qual els nens pateixen traumatisme dental, en dentició temporal, abans dels 6 anys, se situa un 11% i 30%. Durant el primer any de vida no hi ha diferències entre nens i nenes, però a partir d'aquesta edat és més habitual en nens.

 

El resultat d'un traumatisme pot ser un cop amb inflamació i dolor exclusivament, d'una o diverses dents, fins a una luxació, fractura, desplaçament o pèrdua de la dent, amb aixafament o fins i tot ferida oberta dels teixits que hi ha al voltant com són genives, llavis i llengua.

 

 

Totes aquestes situacions, requereixen una valoració completa en el moment de la urgència, però sobretot d'un seguiment clínic i radiològic cada sis mesos per preveure qualsevol tipus de complicació posttraumàtica.

A Clínica Dalia us oferim un servei complet d’atenció odontopediàtrica i us atendrem en cas de traumatismes, problemes d’higiene, control de càries, empastaments, fluorització i segellat de fissures.

A partir de quina edat els nens poden començar a raspallar-se les dents sols?

 

En general, un infant és autònom a partir dels sis anys i aquesta és l’edat recomanable per començar a ocupar-se ell mateix de la seva higiene bucal. Abans, és necessari que els pares estiguin al seu costat per tal que adquireixin experiència per ocupar-se per si sols d'un bon raspallat que inclogui dents, queixals, genives i llengua. Cal que els infants assisteixin a les revisions periòdiques del dentista infantil per garantir que la salut bucal sigui correcta.

És cert que els medicaments ensucrats afavoreixen l’aparició de càries infantil?

Actualment, està totalment acceptat que les medicines que contenen sucre poden provocar càries en els nens, com els xarops, i cal prendre precaucions en aquells medicaments que hagin de prendre els infants que pateixin malalties cròniques.

 

Els medicaments que contenen edulcorants que substitueixen la sacarosa –com el sorbitol, la sacarina o el ciclamat– prevenen el potencial cariogènic dels medicaments pediàtrics, és a dir, eviten que algunes substàncies d’aquests fàrmacs fermentin més temps en boca i propiciïn un ambient àcid i, a la llarga, produeixin càries.

Quines són les peces dentals més afectades quan es produeixen traumatismes infantils?

Les peces de la dentició temporal -les anomenades dents de llet- acostumen a ser les més afectades per traumatismes, sobretot els incisius centrals del maxil·lar superior, peces que, per la seva col·locació, són molt vulnerables a patir luxacions en un trauma directe.

 

És important fer el seguiment en tots els casos però en aquests especialment, ja que en els incisius el germen de la dent definitiva està molt a prop i es pot veure afectat, fet que passa en el 40% dels casos.

 

Segons l’edat en la qual es produeixi el traumatisme hi ha més perill d’alterar el creixement normal de la dentició definitiva. D’aquesta manera, en lesions que és produeixen durant els dos anys, per exemple, hi ha alteracions en el 95% dels casos. Les alteracions més greus ocorren quan el traumatisme es produeix en menors de 3 anys.

Què és i com es tracta el bruxisme infantil?

Durant les hores de son hi ha nens que "grinyolen les dents”. Aquesta és una de les moltes denominacions populars que rep el bruxisme, un hàbit fisiològic que es dóna en molts infants i que requereix la valoració de l'odontòleg, ja que influeix en el desenvolupament dels arcs facials.

 

A través del bruxisme són molts els nens que van fent una oclusió correcta, gràcies al desgast de cúspides d'aquelles peces dentàries que tenen contacte prematur entre ambdues arcades, i d'aquesta manera es va formant una oclusió correcta en la dentició definitiva.

 

Tot i ser un fenomen normal, cal que un odontopediatra delimiti fins a quin punt aquest costum és fisiològic i no patològic, ja que, en aquest últim cas, cal fer un diagnòstic de la dinàmica mandibular.

 

Segons el diagnòstic, l’especialista optarà per realitzar un tallat selectiu per eliminar punts de mal contacte entre dents d'ambdues arcades vegades, una opció que requereix fèrules de descàrrega que s’elaboren a mida i s’usen durant la nit. En altres ocasions, l’ortodòncia  és la millor solució per resoldre el problema, unida al suport del logopeda i el fisioterapeuta.

Odontopediatria

A partir de quina edat cal

que els nostres fills vagin al dentista?

Tractament d'urgència

en traumatismes dentals

Preguntes freqüents

A Clínica Dalia:
1

La salut bucodental dels infants pas a pas

Avda. Marqués de Montoliu 2, 1a planta. TARRAGONA  |  Tel. 977 22 69 16  |  info@ortodoncia-dalia.com