ODONTOPEDIATRIA

L' EFECTE DALIA

Zona Clients

Apnea del son

i roncs

Somnolència, cansament diürn, cefalea matutina, pèrdua de capacitat intel·lectual
i fins i tot micció nocturna són alguns símptomes comuns d'aquestes patologies.

Problemes per a agafar el son durant la nit? Si teniu dificultats causades pels roncs o la respiració nocturna, o patiu les dels que us envolten, consulteu el que podem fer vosaltres a Clínica Dàlia, on tractem aquestes disfuncions a mitjançant un diagnòstic clínic i terapèutic, que s’elabora el nostre equip interdisciplinari d'especialistes, que elaboren un pla d’atac per tractar aquestes disfuncions i les complicacions secundàries que poden provocar.

Donat que aquests són símptomes quotidians, molts afectats per problemes d’apnea i roncs no actuen directament en l’arrel del problema, el que deriva en l’aparició de complicacions. D’altra banda, no és estrany detectar aquest problema en joves i nens, moment en el qual és essencial visitar el nostre odontòleg, ja que, si el problema és detecta a temps, es pot analitzar l'amplada dels maxil·lars i corregir-ho.

La incidència d’episodis de roncs en persones de més de 40 anys és del 60% en homes i 40% en dones.

En els nens, els roncs apareixen associats a problemes derivats de les angines, quan són massa grans, o adenoides (vegetacions).

 

Les persones que tenen la mandíbula molt petita estan més predisposades a patir aquest problema, ja que la llengua es desplaça enrere i facilita l’obstrucció.

 

Un paladar tou o la campaneta massa gran estrenyen la gola i poden facilitar l’aparició de roncs.

 

Les obstruccions i desviacions del nas augmenten les turbulències, fet que explica perquè ronquem més quan estem refredats.

 

La hipertròfia de cornets, les al·lèrgies nasals, els adenoides (vegetacions) i els   tumors nasals també poden limitar el pas de l'aire a través del nas i facilitar els   roncs.

 

L’obesitat és un factor molt important a l’hora de facilitar l’aparició dels roncs, ja que el dipòsit de greix al coll estreny la gola.

La Síndrome d'Apnea Obstructiva de la Son (SAOS) provoca episodis freqüents d’interrupció del flux d'aire (apnea) durant el son i símptomes derivats d'aquests talls en cicle del son.

 

La principal causa d'aquest problema és tenir una gola més estreta del normal. Aquesta situació no causa problemes amb la deglució ni amb la respiració quan estem desperts. Hi ha factors addicionals importants que estrenyen encara més la gola: l'obesitat, que en els homes condiciona dipòsits de greix al coll, estrenyent la gola, així com fumar i beure.

 

Algunes causes són impossibles d'evitar, com els factors hereditaris -algunes famílies tenen la gola més estreta o l'edat (la gola es fa més estreta amb els anys). L'alcohol relaxa els músculs dilatadors de la faringe, de manera que empitjora els roncs i les apnees. Les pastilles per dormir, sedants i antihistamínics (utilitzats en les malalties al·lèrgiques), tenen un efecte similar.

 

 

Aquesta malaltia produeix conseqüències com l’augment anormal de la son durant el dia, baix rendiment laboral, augment dels accidents de trànsit per disminució en l'atenció, Hipertensió Arterial, accidents dels vaos que comuniquen amv el cervell, cardiopaties isquèmiques i hipertensió pulmonar.

 

Aquest és un problema que, sovint, es detecta en joves i nens, pel que es fa essencial la visita a l'odontòleg, ja que es pot detectar la disfunció de forma prematura, el que permet que l’especialista analitzi l'amplada dels maxil·lars i ho corregeixi.

 

 

Aparell per a l'apnea obstructiva del son
Quins factors afavoreixen l’aparició dels roncs? Què és la Síndrome d'Apnea Obstructiva de la son (SAOS)?

Avda. Marqués de Montoliu 2, 1a planta. TARRAGONA  |  Tel. 977 22 69 16  |  info@ortodoncia-dalia.com